logo-paars-8

HUISHONGER is een verbastering van de term huidhonger. Huidhonger behelst de behoefte naar fysieke aanraking als primaire levensbehoefte. Het stresshormoon cortisol daalt en het knuffelhormoon oxytocine stijgt als gevolg van contact. Wij zien een dak boven je hoofd óók als primaire levensbehoefte. Een plek die ervoor zorgt dat je tot rust kan komen en van waaruit je de ruimte voelt om voorzichtig stappen naar een betere toekomst te gaan zetten.

Met de huidige woningnood en een toenemend aantal dak- en thuisloze mensen is het belangrijk om buiten de gebaande paden te denken om nieuwe woonmogelijkheden te ontdekken. Hoe maken we Nederland huishonger vrij?

Wij zien kansen in hypertijdelijk wonen op braakliggend terrein. Onze Huishongerpakketten™ belichamen 5 toekomstscenario's gericht op economisch dakloze jongeren. Scenario's die laten zien wat we kunnen willen. 

Bij onze pakketten voegen  alle betrokken - van jongere tot gebiedsontwikkelaar tot festivalbouwer tot gemeenteambtenaar - handelingsperspectieven toe! Want: hoe maken we deze hypertijdelijke pakketten rendabel? En hoe kunnen we het goed laten aansluiten bij de wensen van de omwonenden? 

Welk pakket spreekt jou het meest aan?bonnetje-8-2

Dit zegt Simone Kukenheim (Wethouder Gemeente Amsterdam, portefeuille zorg) over Huishonger:

“De afgelopen tien jaar verdubbelde het aantal daklozen in Nederland. Onder hen zijn veel jongeren. Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Daarom doen we als Amsterdam mee aan de 100%-Ambitie pilot van het landelijke actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren, waarmee alle dak- en thuisloze jongeren voor eind 2021 de hulp en ondersteuning moeten krijgen die zij nodig hebben.

Graag bedank ik Joes en Manon voor hun innovatieve bijdrage aan dit actieprogramma. Samen met de Regenboog Groep, Rochdale en de gemeente Amsterdam hebben zij innovatieve oplossingen bedacht voor zeer tijdelijke huisvesting. Dit is een stap in de goede richting."

Al onze hypertijdelijke pakketten
op een rijtje: 

Kleurrijke Festivalmix

Mogelijke samenwerkingspartners:
Homebass Foundation en The Paco Foundation

Deze kleurrijke festivalmix is binnen twee weken opgebouwd en, na een festivalduur van 2 jaar, in nog kortere tijd weer afgebroken. En zit vol met kleur en gezelligheid. Een tijdelijke aanwinst voor elke wijk met een stukje braakliggend grond. Want met de broedplaats en cafeetje heeft dit pakket wel een heel hoog ‘Please Stay In My Backyard’ gehalte. In welk seizoen dan ook. Elke festival cabin heeft eigen sanitair. In de gedeelde wasserette en centrale vuurplek worden toevallige en bewuste ontmoetingen gefaciliteerd.

Binnen de Kleurrijke festivalmix werken we samen met gerenommeerde partijen uit de festival- en evenementensector die staan te springen hun handen uit de mouwen te steken. Zij weten met hun connecties en ervaring als geen ander hoe er snel een andere werkelijkheid uit de grond gestampt kan worden. Een dorp met de specifieke sfeer van DGTL en een mix aan 30 bewoners. Terwijl de Parade een wijk verderop een andere kleurrijke festival wereld voor 10 mensen heeft neergezet.

Festival-final-8
sticker-logisch-of-niet-oranje-copy-8
Zweeds-final-8

Zweeds
Leasepakket

Mogelijke samenwerkingspartners:
Jan Snel, De Meeuw en Aker Engineering.

Svensk mysighet, oftewel Zweedse knusheid; dat is de kern van deze mix. Hoe dan? Met schottenketen natuurlijk. Een begrip in bouwland en nu ook bij hypertijdelijk wonen. Het makkelijke in dit pakket is: deze schottenketen worden geleased. Daar zit je dus niet aan vast als je geen grond beschikbaar hebt én je hoeft geen rekening te houden met de restwaarde. Zie je jezelf al op de veranda zitten?

Kan er dan ook gewoond worden in de schottenketen die aan de rand van bouwplaatsen staan? Jazeker. Wouter en Mieke bewijzen dit in Minitopia en daar borduren we binnen dit pakket op voort. Waarom schottenketen? Met wat kleine aanpassing aan binnen- en buitenkant is tijdelijk Zweeds wonen zeer dichtbij. De houten panelen maken het mogelijk om de woningen op maat te bouwen en passend te maken bij bijvoorbeeld de karakteristieken van de omgeving (door verf of houtversieringen aan te brengen). Nog mooier wordt het als de bewoners van dit tijdelijke dorp ook de terreinbeheerders zijn die er voor zorgen dat het terrein op z’n Zweeds aangeharkt is. Natuurlijk De schottenketen voldoen aan het bouwbesluit - zet er een bed in en je kan er heerlijk slapen. 

sticker-logisch-of-niet-oranje-copy-12-8

Creatieve
Schilmix

Mogelijke samenwerkingspartners:
Hihahut, Wikkelhouse, KODA Loft Micro en CON/VERT.

Aangesloten op het elektriciteitsnet, compleet overwoekerd, hectares betonplaten of een klein grasveldje: elk stuk grond vraagt om woningen met andere eigenschappen. Net als de behoeftes van de bewoners die erin gaan wonen. In dit ultra-flexibele pakket zit een mix aan verplaatsbare woningen in bezit van een gemeente of woningcorporatie én een mix aan bewoners. Wel zo gezellig. Grondeigenaren zorgen gezamenlijk voor een grondabonnement, zodat de woningen de komende 10 jaar verzekerd zijn van een plek.

Uit onderzoek blijkt dat de investering in tijdelijke woningen rendabel wordt tussen de 10 en 15 jaar. De Crisis- en Herstelwet draagt hier positief aan bij. Dit pakket richt zich echter - net als de andere pakketten - op hypertijdelijk wonen: rond de 2 jaar op één plek. Hoe maken we een investering in hypertijdelijke woningen dan rendabel? Door samen te werken natuurlijk; denk aan een korting op het leasen van woningen en het collectief instaan voor grondgarantie. We stellen een regionale coalitie van grondeigenaren voor; gezamenlijk garanderen zij de komende 10 jaar plek voor een tiental woningen. En daar bovenop een coalitie van woningcorporaties waarbij het leasecontract van de verplaatsbare woningen om de twee jaar wordt doorgegeven. 

In dit pakket wordt aan jongeren en volwassenen uit de omgeving ook de kans gegeven om hypertijdelijk op zichzelf te wonen; 1 op de 10 huizen wordt hiervoor beschikbaar gesteld. Zo ontstaat er een interessante mix aan bewoners die elkaar sociaal kunnen ondersteunen en tegelijkertijd binding met de wijk. Als we toch mogen dromen - waarom dan niet ook vaste buurtavonden waren men elkaar helpt bij de zoektocht naar passende permanente huisvesting?

Creatieve-schil-final-8
sticker-logisch-of-niet-oranje-copy-3-8
Pionieren-final-8

Provisioneel
Pioniers
pakket

Mogelijke samenwerkingspartners:
Tiny Tim, Minitopia, Tussentij en Level5.

Van zand tot klant. Welke gebiedsontwikkelaar is er tegenwoordig niet bezig met duurzaamheid en circulariteit? Zet dit off-the-grid provisioneel pionierspakket in op braakliggende grond om alvast een duurzame stempel op het gebied te zetten. Ook wel placemaking genoemd. En nog sociaal ook. Dit pakket bestaat namelijk uit een combinatie van koop- en huurwoningen. Tiny living pioniers krijgen de kans om hun verplaatsbare Tiny House tijdelijk neer te zetten en restartende jongeren kunnen er eentje huren. Zo kunnen de huurwoningen tegen een betaalbare prijs aangeboden worden en brengen we een mix aan pionierende bewoners samen, die tijdelijk laten zien hoe duurzaam en sociaal wonen kan zijn. 

Bij dit pionierspakket pionieren we in verschillende richtingen. Met behulp van vernuftige off-the-grid technieken kan er zonder NUTS-voorzieningen geleefd worden. De circulariteit komt terug in het duurzaam wonen (off-the grid), maar ook sociaal: jongeren bouwen onder begeleiding een verplaatsbare tijdelijke woning. Een partij als Level5 is hier - in samenwerking met Volker Wessels - al mee bezig. Dit is drie vliegen in één klap: er worden tijdelijke huizen op maat ontwikkeld, jongeren krijgen de kans om te wonen en er is tegelijkertijd sprake van werk en skill-ontwikkeling. Natuurlijk wordt er niet gebouwd op het stuk grond zelf - een bouwput is niet de uitstraling waar de omwonenden op zitten te wachten. Verplaatsbaarheid van de woningen is dan ook een belangrijke eis voor zowel de bouwende jongeren als Tiny Living pioniers.

Kortom, dit is een perfecte ‘placemaking’ voor het braakliggend terrein van elke nieuwe wijk.

sticker-logisch-of-niet-oranje-copy-2-8

Collega
Cocoon

Mogelijke samenwerkingspartners:
IKEA, McDonald’s en ROC's.

Wat wil je nog meer: een plek om te wonen met potentie op een vaste baan. In dit pakket worden de handen ineengeslagen met een groot bedrijf als IKEA. Zij financieren en bouwen (een gedeelte van) de woningen en bieden tegelijkertijd een betaalde stage aan met kans op een vast contract. Dat is nog eens perspectief op de toekomst! 

Dit pakket biedt dubbele kansen: bankhoppende jongeren zonder baan kunnen tijdelijk wonen én werken. Binnen dit pakket is er ruimte voor het betrekken van verschillende bedrijven en onderwijsinstellingen; iedere organisatie sponsort een woning en een werkplek. Denk aan een Huishonger coalitie per stad bestaand uit IKEA, gebiedsontwikkelaars, scholen en de McDonald’s.

Het Collega Cocoondorp blijft twee jaar op 1 plek staan, daarna verhuist het door naar de volgende plek. Is het huurcontract van een bewoner nog niet afgelopen? Dan verhuist deze bewoner natuurlijk gewoon mee naar de volgende plek. 

Collega-final-8
sticker-logisch-of-niet-oranje-copy-8-8
logo-wit-8

Huishonger is een project van Joes + Manon.
In samenwerking met de Gemeente Amsterdam, De Regenboog Groep en Rochdale.

Ontsprongen vanuit de Open Oproep 
"Nieuwe woonconcepten voor dak- en thuisloze jongeren" van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie

Joes + Manon
social design studio
www.joesmanon.nl
hoi@joesmanon.nl

Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden.
Ga je zelf aan de slag met een pakket? Of wil je meer weten? Laat het ons weten!